MÊRDÎN /WAN - Silahını imha eden Arya Tokay ve Ronahi Erol'un aileleri, yıllar sonra çocuklarını görmenin heyecanını yaşadıklarını belirterek, “Çocuklarımızın demokratik siyaset, demokratik bir toplum talebinin arkasındayız” dedi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” sonrası PKK 12’nci Kongresini toplayarak, silahlı mücadeleye son verme kararı aldı. Süreç bağlamında 11 Temmuz'da 30 kişiden oluşan Barış ve Demokratik Toplum Grubu, Federe Kürdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentinde bulunan Şikefta Casenê bölgesinde gerçekleştirdiği temsili tarihi törenle silahlarını imha etti.
Silahlarını imha eden grubun içinde Arya Tokay (Arin Hebun) ile Ronahi Erol (Lilav Azadi) bulunuyordu. Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinden olan Arya Tokay 2014 yılında, Ronahi Erol (Lilav Azadi) ise Wan’ın Tûsba ilçesinde 2015 yılında PKK’ye katıldı. Aileleri ilk kez çocuklarını törende görmenin heyecanını yaşarken, taleplerinin kabul edilmesi ve sürecin başarıya ulaşmasını istedi.
11 YIL SONRA KIZINI GÖRDÜ
11 yıl sonra kızını törende gören anne Vesile Tokay, “O gün törene dair görüntülerin yayınlanmasını heyecanla bekliyordum. Kızımın aralarında olduğundan habersizdim. Görüntüleri izleyince kızımı fark etmedim. Tören bittikten sonra halası beni aradı ‘Arin de grubun içindeydi, izledin mi?’ diye sordu, ekran görüntüsü atınca kızımın olduğunu fark ettim. O an çok mutlu oldum, sevinçten babasıyla birlikte ağladık. Onu gördüğümüz için sevinç ile hüzün arasında bir şey yaşadık. 11 yıl çocuğunuzu göremiyorsunuz, yaşayıp yaşamadığını bilmiyorsunuz ve bir anda karşınıza çıkıyor. Gururlu bir hüzün yaşadık" dedi.
'TÖRENİ MERAK EDİYORDUM'
Görüntülerin yayınlanacağı gün farklı bir heyecan yaşadıklarını ancak binlerce gerilla arasından seçilen 30 gerilladan birinin kızı olacağını tahmin etmediğini söyleyen Vesile Tokay, “Ekran başında olmamın temel nedeni süreçle alakalıydı. Sürecin nasıl gideceğini, neler olacağını merak ettiğim için görüntüleri izledim. Kızımın törende olacağını aklımdan bile geçirmedim. Süreci başından beri takip ediyorum. Nasıl bir tören olduğunu, neler söyleyeceklerini, ne tür mesajlar vereceklerini merak ediyordum. Kızımı görmem büyük bir sürpriz oldu" ifadelerini kullandı.
‘HEYECANLIYIZ ÇOCUKLARIMIZI BEKLİYORUZ’
O an hissettiklerini kelimelere dökemeyecek kadar anlamlı olduğunu söyleyen Vesile Tokay, “Değişik bir duyguydu. Bambaşka bir duygu yaşadım. Anlatabileceğim bir duygu değil. Törenden sonra eşim ile sabaha kadar uyumadık. Törenden sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını merakla bekledik. Sabahın erken saatinde kalkıp, izledik. Erdoğan’ın açıklamasından sonra da umudumuzu korumaya devam ediyoruz. Bu sürecin başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Çok heyecanlıyız, çocuklarımızı bekliyoruz, inşallah yakın zamanda gelecekler” diye belirtti.
'DEMOKRATİK TOPLUM İSTİYORUZ'
Vesile Tokay, sürecin başarıya ulaşmasını isteyerek, "Her gün sürecin başarıya ulaşması için dua ediyorum. Artık bu sorun çözülsün istiyorum. Daha fazla acılar yaşanmasın, kimsenin gözleri uzaklarda bir yakınını aramak zorunda kalmasın. Kimse çocuklarının acısını yaşamasın. Koşullar bir an önce oluşturulsun ve onlar da gelip burada demokratik siyaset yürütebilsinler. Hepsi bilgili insanlar. Onlar döndüğünde inanıyorum ki, bizim siyasetimiz de daha fazla güçlenecek, öne çıkacak” diye kaydetti.
Arya ve arkadaşlarının talebinin demokratik alanda siyaset yapmak olduğunu vurgulayan Vesile Tokay, “Tören ile amaçlarını bir kez daha açıkladılar; demokratik siyaset, demokratik bir toplum. Aileleri olarak biz de bunun olmasını istiyoruz" diye konuştu.
'HİÇ BİR ZAMAN SAVAŞ İSTEMEDİK'
Ronahi Erol'un annesi Heybet Erol da, kızını 10 yıldır görmediğini belirterek, "Törende kızımı görünce hem derin bir özlem duygusu yaşadım, hem de çok heyecanlandım. Bizler hiçbir zaman savaş yanlısı olmadık, tek isteğimiz onurlu bir barışın sağlanmasıdır. Taleplerin kabul edilmesiyle çocuklarımızın evlerine geri dönmesidir" dedi.
‘ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRECEĞİZ’
Aileleri olarak süreci desteklediklerini ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini söyleyen Heybet Erol, “Bu noktada devletin de artık bahane edecek hiç bir şeyi kalmamıştır. Devlet gerekli yasal adımları atmalı, elini hızlandırmalıdır. Bu süreç her iki taraf için de olumlu, kazandıracak bir süreçtir. Bir daha anneler gözyaşı dökmesin kimsenin evladı ölmesin. Bir an önce cezaevlerinde bulunan siyasi ve hasta tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz. Kızımın ve Sayın Öcalan’ın arkasındayız” ifadelerini kullandı.
'ÖCALAN'IN YANINDAYIZ'
Kızını gördüğünde duygulandığını söyleyen baba Cevdet Erol ise, “Kızımı gördüğümde çok heyecanlandım. Bu heyecan dört parça Kürdistan'ın heyecanıydı. Sayın Öcalan’ın başlatmış olduğu bu süreç her iki taraf için de olumlu bir süreçtir. Bizler bu sürecin ve Sayın Öcalan’ın her zaman yanında olacağız. Sürece canı gönülden inanıyoruz, üzerimize düşen her şeyi de yapmaya hazırız. Tek isteğimiz Kürtlerin hakkı olanın verilmesi, kardeşlik ve barış içerisinde bir yaşamdır" dedi.
'SAVAŞ SON BULMALI'
Baba Erol, Abdullah Öcalan ve PKK’nin üzerine düşeni yaptığını hatırlatarak, “Aileler olarak gözümüz devletin atacağı adımdadır. Yasal bir düzenleme yapacak mı? Gerçekten barışın olmasına dair bir çabaları var mıdır? Göreceğiz. Sayın Erdoğan yaptığı açıklamada mecliste komisyon kurarak, gereken her şeyi yapacağını belirtmişti. Bizler de sürecin taraflarına inanmak istiyoruz. Bu savaş artık son bulmalı" diye konuştu.
MA /Ahmet Kanbal - Bilal Babat