RIHA - Cizîr ilçesinde sokağa çıkma yasağında bodrumlarda katledilen DBP PM Üyesi Mehmet Yavuzel’i anlatan ağabeyi Halil Yavuzel, “Kendisi küçük ama yüreği çok büyüktü. Hiçbir zaman haksızlığa karşı boyun eğmedi” dedi.
Şirnex'ın Cizîr (Cizre) ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağının devam ettiği 7 Şubat 2016 tarihinde, yüzü aşkın kişi mahsur kaldıkları 3 binanın bodrum katında katledildi. Bodrumlarda katledilenlerden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Mehmet Yavuzel ve Rohat Aktaş, Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 26 Şubat 2016 Aile mezarlığında (Kobanê Şehitliği) yan yana defnedildi.
Halil Yavuzel, 9 yıl önce katledilen kardeşi Mehmet Yavuzel’i anlatarak, adalet taleplerini yineledi.
‘HİÇBİR ZAMAN BOYUN EĞMEDİ’
Kardeşi için “Kendisi küçük ama yüreği çok büyüktü” diyen Halil Yavuzel, Mehmet’in hayatının hiçbir anında haksızlıklara karşı boyun eğmediğini söyledi. Kardeşinin yaşanan haksızlıklara karşı yönünü Cizîr’e verdiğini dile getiren Halil Yavuzel, “Zulme karşı bir siyasetçi olarak yönünü Cizîr, Sur ve Nisebîn’e verdi. Halkın siyasetçisi olarak halkın yanında yer aldı. İnsanlara zulüm yaparak yerlerinden çıkarmak istediler. Bizde aile olarak bu zulme karşı Cizîr’e gittik ama bizi ilçeye almadılar. Yaralandıkları zaman birçok yere başvuru yaptık. Yaralıların çıkarılması için birçok girişim oldu. Ancak yetkililer yerlerini tespit etmek için ‘onları çıkaracağız’ derken bir yandan da onları yakmak için benzin taşıdılar. Göz göre göre katlettiler. ‘Doktorlar gelsin onları çıkaracağız’ dediler, doktor bulduk ama bizimle dalga geçer gibi ambulanslar ile benzin taşıyıp insanları yaktılar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bodrumlarda katliam yapıldı. Yıllar geçse de bu katliamı unutmayacağız” dedi.
‘ONUN GÖREVİ HALKIN YANINDA OLMAKTI’
Kardeşinin yurtsever bir ailede büyüdüğünü belirten Halil Yavuzel, “O bir siyasetçiydi. Her zaman halkın içindeydi. Onun görevi halkın yanında olmaktı. Her zaman halkın sorunlarını çözmek için çaba sarf ederdi. Bizim en küçüğümüzdü. Akrabalar ve komşularımızın hepsi severdi. En küçüğümüz olmasına rağmen evin en büyüğü gibi davranır ve sorumluluklarını yerine getirirdi. Bir defasında annemle ne iş yaptığını sorduk. Mehmet ise ‘Benim işim siyaset yapmak. Bir gün şehit olursam benim ne iş yaptığımı anlarsınız’ diye cevapladı. Kürt halkını ve Kürdistan’ı çok seviyordu. Onun bütün yaşamı bu uğurda oldu. Bunun için birçok kez gözaltına alındı. 2011-2013 yılları arasında cezaevinde kaldı. O dönemde uzun bir süre açlık grevine girdi. Hiçbir zaman boyun eğmedi” diye belirtti.
‘MEHMETLER BİTMEZ’
Cizîr’de bodrumlarda insanları katledenlerin yargılanmadığına dikkat çeken Halil Yavuzel, “Birçok yere başvuru yaptık. Anayasa Mahkemesi başvurumuzu reddetti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gittik ama hala bir sonuç alamadık. İnsanlar yakılarak katledildi. Sonuna kadar bu davanın peşinde olacağız. Katledilenleri hiç bir zaman unutmayacağız. Onlar her zaman yüreğimizde yaşayacak. Bir Mehmet gitti ama şuan onlarca Mehmet ismini taşıyan çocuk var. Kardeşim, Mehmet Tunç ile birlikte aynı cezaevinde kaldı. Mehmetler bitmez. Her yıl onları mezarları başında anıyoruz. Bu yıl da anma yapacağız. Herkesi bekliyoruz. Engellemeler ile bizi şehitlerimizi anmaktan alı koyamazlar. Onurlu bir barış istiyoruz. Artık kan akmasın” diye konuştu.
YARIN ANILACAKLAR
KHK ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş ve Yavuzel, her yıl olduğu gibi bu yıl da 26 Şubat’ta saat 13.00’da mezarları başında anılacak.
MA / Emrullah Acar