DÊRSIM - KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, barış sürecine sahip çıkarak, demokratik standartların yükselmesi için mücadele edeceklerini belirtti.
"Dersim yaşamdır; doğama, irademe, dilime, inancıma dokunma" şiarıyla gerçekleştirilen 23'üncü Munzur Kültür ve Doğa Festivali, 3’üncü gününde sürüyor. Sanat Sokağı’nda “KHK, ihraçlar ve siyasal gelişmeler” başlığıyla düzenlenen panel, İnsan Hakları Derneği (İHD) Dêrsim Şube Eşbaşkanı Nurşat Yeşil’in moderatörlüğünde gerçekleşti.
Panelde konuşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, emek mücadelesinin demokratikleşme sürecinin en önemli parçası olduğunu söyledi. Ayfer Koçak, 135 bin kişinin ihraç edildiğini hatırlattı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı, Barış ve Demokratik Toplum Süreci'ne işaret eden Ayfer Koçak, “Bir taraftan barıştan bahsediliyor ama bir yandan da belediye başkanları, gençler tutuklanıyor. Barışın olmadığı şartlarda, demokratik süreçlerin gelişmesi imkansız hale geliyor. Çatışmalı süreçlerin bütün toplumu kutuplaştırdığını, en büyük payını da emekçilerin aldığını gördük. Barış süreci emeğin örgütlenmesi şansını bize yaratır. Barışın şartlarını oluşturmak bizim sorumluluğumuz. Savaşa harcanan bütçe eğitime, sağlığa harcanmış olsaydı, bugün çok başka şeyler yaşıyor olurduk. Hem barış sürecine sahip çıkacağız, hem de bu süreçte demokratik standartların yükselmesi için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
KHK VE SORUNLAR
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın da KHK’lerin bir buçuk milyon kişiyi doğrudan etkilediğini anlattı. KHK’lilerin birçok sorunun ihlal edildiğini belirten Akın, KHK’nin sadece iş kaybıyla sınırlı kalmadığını, ihraç edilen bir çok kişinin Avrupa yollarında tehlikeli yolculuklarda yaşamını yitirdiğini, gözaltı-tutuklama ve sosyal tecritle yüz yüze bırakıldığını kaydetti.
9 yıllık süreçte bin 152 KHK’linin yaşamını yitirdiğini aktaran Akın, “Toplumsal sağlık için en önemli parametrelerden biri siyasal sağlıktır. Yıllardır kutuplaştırılan siyaset, savaş ve çatışma hali, şiddeti kültür haline getirmeye başladı. Savaş sadece toprakta değil, bedenin içinde de sorun bırakıyor. O yüzden sadece ateşkesler değil, toplumsal yüzleşme, hakikatle yüzleşme ve güven ilişkisiyle barış süreçlerinin başlaması gerekir" diye aktardı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, şu anda bir milyon atanamayan öğretmen olduğunu belirterek, hem eğitimcilerin hem de öğretmenlerin yaşadığı problemleri sıraladı.
Panel, soru-cevap kısmının ardından son buldu.
Festival, kadın sorunlarının tartışıldığı panelle devam ediyor.