ESKİŞEHİR - Katledilmesinin üzerinden 12 yıl geçen Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, "Evlatlarımızı katledenlerin hiçbiri cezalandırılmadı. Bu hukuksuzluk canımızı daha çok yakıyor" dedi.
Ali İsmail Korkmaz (19), Eskis¸ehir’de 2 Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı direnişi sırasında polisler ve eli sopalı kişiler tarafından ölesiye darp edildi. Beyin kanaması geçiren Korkmaz, 10 Temmuz'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Olaya dair açılan dava sürecinde, polislerin kamera kayıtlarını sildiği ve delileri kararttığının ortaya çıktı. Hazırlanan iddianamede, Korkmaz’ın maruz kaldığı şiddete dair görüntülere de yer verildi. Korkmaz'ın duvar kenarına sıkıştırıldığı ve darp edildiği görüntülere yansıdı. Yine polis Mevlüt Saldoğan’ın Korkmaz'ın başına birkaç kez tekme attığı görüldü.
AİHM'E BAŞVURU
"Güvenlik" gerekçesiyle Kayseri’ye taşınan davada, Mevlüt Saldoğan’a “kasten yaralama sonucu ölüme sebebiyet verme” suçundan 10 yıl 10 ay, polis Yalçın Bulut’a 10 yıl, esnaflar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever’e 6 yıl 8 ay, Ebubekir Harlar’a 3 yıl 4 ay ceza verildi. Polisler Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin ise davadan beraat etti.
Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, 22 Aralık 2016'da tutuklu polis Mevlüt Saldoğan, tutuksuz polis Yalçın Akbulut, tutuksuz fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e verilen cezaları onadı. Daire, tutuksuz polis Hüseyin Engin hakkındaki beraat kararını ve Ebubekir Harlar'a verilen 3 yıl 4 ay cezayı bozdu.
5 Nisan 2017'de sanık Ebubekir Harlar'a 6 yıl 8 ay, tutuksuz polis Hüseyin Engin'e 7 ay 15 gün ceza verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), ailenin itirazı üzerine 2022’de Anayasa’nın 17’nci maddesinde güvence altına alınan "eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun" ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. AYM, polis memuru Hüseyin Engin’in yeniden yargılanması için kararın bir örneğini Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine ve aileye tazminat verilmesine karar verdi.
Yerel mahkeme, sanık Hüseyin Engin’e 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, mahkemenin Hüseyin Engin’e verdiği cezayı onadı. AYM'ye yapılan başvurudan sonuç çıkmaması üzerine aile avukatları, "yaşam hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle Avrupa İnsa Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulundu.
AİLE 'ADALET' MÜCADELESİNDE
12 yıldır katledilen çocuğu için adalet talebinde bulunan anne Emel Korkmaz, "Okulda çok başarılı bir çocuktu. Hayatta kalsaydı herkes onu çok güzel bir şekilde tanıyacaktı. Ancak ne yazık ki o katillerin darbesine maruz kaldı” dedi.
Emel Korkmaz, faillere hak ettikleri cezaların verilmediğine işaret ederek, "10 yıl ceza aldılar ama 10 yıl yatmadılar. 15 Temmuz darbesinden sonra denetimli serbestlik uygulamasıyla dışarı çıktılar ve hiçbiri mesleğinden men edilmedi” dedi.
‘EKMEK ÇALAN ÇOCUĞA DAHA ÇOK CEZA VERİLİYOR’
Polislerin sildiği görüntülerin bilirkişiler tarafından geri getirildiğini anımsatan Emel Korkmaz, "Bir çocuğun canına kastedilmiş ve siz o o görüntüleri siliyorsunuz. Bunun için yine dava açıldı ama maalesef hiçbir şey çıkmadı. O görüntüyü silen de ceza almadı. Ali İsmail'i darp edenler de ceza almadı. Bugün, bir ekmek çalan çocuk daha fazla ceza alıyor, bu daha çok canımızı yakıyor. Katledilen hiçbir çocuğumuzun katili ceza almadı. Çok evladımızı kaybettik, çok can gitti ama hiçbiri cezalandırılmadı. Bu hukuksuzluk, adaletsizlik canımızı daha çok yakıyor" diye konuştu.
ALİ İSMAİL KORKMAZ VAKFI
Emel Korkmaz, oğlunun not defterinde “toplum için gençlik” adında bir grup kurduğu yazıldığını aktararak, "Notun son kısmında ‘Benim bu grubu kurma amacım; grubu ileride kurumsallaştırmak, tanınır hale getirmektir’ yazıyor. Ali İsmail'i kaybettikten sonra sadece evde oturup Ali İsmail'in yasını tutmak, onun için gözyaşı dökmek kemiklerini sızlatır. Çünkü Ali İsmail çok şey yapmak istiyordu. Oradan yola çıkarak Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nı kurduk. Aslında vakıf Ali İsmail'in de fikriydi, ama bu şekilde değil. Keşke kendi istediği gibi olsaydı. Okuyan çocuklarımıza burs veriyoruz, genç sanatçı fonumuz var, sanatçılara destek veriyoruz" diye konuştu.
'BARIŞ AİLELERLE SAĞLANIR'
Kalıcı bir barışın sağlanması için çocukları katledilen ailelerinin mücadelelerinin görülmesi gerektiğini vurgulayan Emel Korkmaz, "İçişleri bakanı, 'Polislerimiz destan yazdı' demişti. En azından bir başsağlığı dilerlerdi, üzüntülerini dile getirirlerdi. Barış nasıl sağlanacak? Gezi’de kaybettiğimiz çocuklar veyahut devlet tarafından katledilen çocukların aileleriyle... Cumartesi Anneleri kaç senedir mücadele ediyor. Her Cumartesi günü onlara saldırıyorlar. Çocuklarından kalan bir kemik parçası, bir mezarları olsun toplanıyorlar. O insanlara bile saldırıyorlar. Barış isteriz ama böyle değil" ifadelerini kullandı.