İSTANBUL - Suriye'deki Alevi katliamlarına karşı “Suriye İçin Kadın İnisiyatifi” oluşturduklarını söyleyen DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, 24 Nisan’da Hatay’da yapılacak “insan zinciri” eylemine çağırdı.
Suriye Geçici Hükümeti’ne bağlı paramiliter güçlerin kıyı kesimlerinde Alevilere dönük katliamları sürüyor. Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) gibi paramiliter grupların 6-10 Mart tarihleri arasında Alevilerin yoğun yaşadığı Lazkiye, Dera, Humus ve Tartus kentlerinde binlerce Alevi katledildi. Binlerce Alevi ise alıkonularak yerlerinden edildi.
Suriye’de Alevilere dönük gerçekleştirilen katliamlara dair değerlendirmelerde bulunan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, buna karşı Alevi kadınlar öncülüğünde, “Suriye İçin Kadın İnisiyatifi” oluşturduklarını duyurdu.
24 NİSAN’DA ZİNCİR EYLEMİ
İnisiyatifin içinde birçok kadın yapısının bulunduğunu kaydeden Kadriye Doğan, Türkiye ve Kürdistan’da Alevi kadınlar başta olmak üzere katliam, tecavüz ve tacize karşı çalışmalar yürüteceklerini belirtti. Kadriye Doğan, inisiyatif olarak Suriye’deki kadın katliamlarına karşı Hatay’da 24 Nisan’da zincir eylemi gerçekleştireceklerini belirterek tüm kadınlara katılım çağrısında bulundu.
Kadriye Doğan, HTŞ’ye bağlı gruplar ve SMO’nun, Alevilere yönelik katliamlarla birlikte tecavüz yağma, gasp ve kaçırma gibi eylemleri gerçekleştirdiğini belirtti. DAİŞ pratiği sergileyen paramiliter güçlerin, son zamanlarda Alevi kadınlara dönük insanlık suçu işlediğini kaydeden Kadriye Doğan, çok sayıda Alevi kadının kaçırılıp işkenceyle katledildiğini vurguladı.
‘ALEVİ KATLİAMLARINA KARŞI DÜNYA SESSİZ ’
Kapitalist sistemin İslam'ı kendi çıkarları için kullandığını kaydeden Kadriye Doğan, Suriye’de hiçbir farklılığı kabul etmeyen bir rejimin inşa edilmek istendiğini vurguladı. Kadriye Doğan, “Hükümet içerisinde Aleviler, Dürziler, Kürtler, Hristiyanlar yer almıyor. Seküler yaşamı benimseyen Araplar bile bu rejimin içinde yer bulamadı. Alevilerin çoğunlukta yaşadığı Suriye'nin Tartus, Lazkiye ve Hama’da Alevilerin katledildiğine tanık olduk. Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu katliamlara karşı Türkiye'de Aleviler başta olmak üzere birçok toplumsal kesimden tepkiler geldi. Ama katliamların asıl muhatapları olan Türkiye, Avrupa ve Amerika'dan veya Ortadoğu'daki diğer Arap ülkelerinden konuyla ilgili hassasiyet gösterilmedi. Genel anlamda dünyada bir sessizlik hakim oldu” dedi.
SURİYE İÇİN KADIN İNİSİYATİFİ OLUŞTURULDU
Suriye'de Alevi kadınları başta olmak üzere, farklı etnik kimlikteki çok sayıda kadının kaçırıldığını anımsatan Kadriye Doğan, “2014 yılında IŞİD, Şengal’de Ezidi kadınları kaçırarak binlerce kadını köle pazarlarında sattı. Şimdi aynısını HTŞ, Alevi kadınlara yapıyor. Alevi kadınlar olarak bu katliamları önlemek konusunda görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler neticesinde ‘Suriye İçin Kadın İnisiyatifi’ oluşturuldu. Bu inisiyatifin içinde Alevi kurumları dışında farklı kadın yapıları da bulunuyor. 11 Nisan'da Türkiye'ye gelen Colani’nin adalet divanında yargılanması için bir bildiriyi imzaya açtık. Bu imzalar sadece bireysel imzalar değil, kurumsal imzalardır. Şu ana kadar yüzün üzerinde kurum bildiriye imza attı. Çalışmalarımız çeşitli toplantılar ile devam ediyor” diye belirtti.
‘BARIŞ DUVARI KADINLARIN UZANAN ELİYLE ÖRÜLECEK’
İnisiyatif olarak 24 Nisan’da Samandağ’da sınırın öte yanındaki çığlığa ses olmak için zincir eylemi gerçekleştireceklerini belirten Kadriye Doğan, “Alevi kadın kurumları, kadın örgütleri ve bireysel olarak da bu çağrıya destek veren kadınlar olarak barışın, eşitliğin, özgürlüğün sesi olacağız. 11 Nisan’da başlattığımız eylemsellik sürecini, Suriye sınırında kadınlarla birlikte kuracağımız ‘Barış Duvarı’ ile sürdüreceğiz. Bu duvar, kadınların birbirine uzanan elleriyle örülecek. Çalışmamız ayırımın değil dayanışmanın, savaşın değil, barışın sembolü olacak” diye konuştu.
‘TÜM KADINLARI 24 NİSAN’DA ZİNCİR EYLEMİNE BEKLİYORUZ’
Suriye İçin Kadın İnisiyatifi’nin, Türkiye'nin barış, demokrasi ve inançlar arası birçok konuya kapı aralayacağını kaydeden Kadriye Doğan, “Bu yüzyıl kadınların yüzyılıdır. Suriye İçin Kadın İnisiyatifi’nin önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle kadın katliamlarının normalleştirildiği bu düzene karşı, hem Suriye'deki kadınlar için, hem de bütün coğrafyada ezilen, yok sayılan, susturulan kadınlar için ortak sesimiz ve sözümüz var. Bu çağrı, yalnızca sınır ötesine değil, aynı zamanda içimizdeki sessizlik duvarlarını da aşmak içindir. Tüm kadınları 24 Nisan’da Samandağ’da sınırın öte yanındaki kadınlarla dayanışmaya, barış duvarına bir tuğla olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
MA / Esra Solin Dal