RIHA - Abdullah Öcalan’ın 76’ncı yaş günü kutlamalarına kilometrelerce yol kat ederek katılan kadınlar, devletin adım atmasını ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini belirtti.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 76’ncı yaş günü Riha’nın Xelfetî ilçesindeki 4 Nisan Parkı’nda gerçekleştirilen ve iki gün süren festivalle büyük bir coşkuyla kutlandı. Kürdistan ve Türkiye kentlerinden binlerce yurttaşın katıldığı festival, tüm girişimlere rağmen engellenemedi. Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşılan “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın damga vurduğu festivalde, devlete adım atma çağrısı öne çıktı.
Festivale katılan kadınlar, festivale ve sürece ilişkin konuştu.
‘KÜRTLERİN DOĞUM GÜNÜ’
Festivale Abdullah Öcalan’ın doğduğu Amara Mahallesi’ne 4 kilometre uzaklıktaki Wahnê Balê mezrasından katılan Sıdıka Deniz (55), “Sabah erken saatlerde yola çıktık. Önderliğin doğum günü bütün Kürtlerin doğum günüdür. Tek temennimiz bir sonraki doğum gününü O’nunla birlikte kutlamaktır. O’nu görmek ve dinlemek istiyoruz. Bir süreç var ve önderlik üzerine düşeni yapıyor. Festivale bile engel çıkarmaya çalıştılar. Önderliğin doğum günü barışa vesile olsun” diye belirtti.
‘ÇOCUKKEN DE ÖNCÜYDÜ’
Naile Deniz (80), Abdullah Öcalan’ı çocukluk ve gençlik yıllarından hatırladığını dile getirerek, “Önderliği gözünden öpüyorum. Buradan İmralı’ya kadar sevgilerimi gönderiyorum. Tek temennim ölmeden önce onu görmektir. O’ndan 4 yaş büyüğüm. Köylerimiz birbirine çok yakın ve sadece arada 4 kilometre var. Gençken bizim köye gelir, evimizde yemek yerdi. Cibîn’de okul okuduğu zamanda çocuklara öncülük ederdi. Çocukların önünde namaz kıldığını çok duyduk. O’nun özgür olmasını istiyorum. Artık yeter, insanlar ölmesin. Yüz yıllardır bu mücadele devam ediyor. Bu mücadele Îbrahim Xelîl’den Şêx Saîd’e ve bugüne kadar sürüyor” ifadelerini kullandı.
‘ÖNDERLİĞİMİZİN ARKASINDAYIZ’
Festivale Amara’ya 15 kilometre uzaklıkta bulunan Hewag’ın (Bozova) kırsal Çîkan Mahallesi’nden katılan Meryem Urucu (69), şunları belirtti: “Önderlik yaklaşık 50 yıl önce bizim köye geldi ve Cîkan Deresi’nde yüzdü. O zaman üniversite öğrencisiydi. Arkadaşları ona suyu kapılıp gideceğini söyleyince ‘Ben bu suya kapılıp gidersem bütün Kürdistan suya kapılıp gider’ demiş. Orada olan kuzenim görmüş ve duymuş. Bize hep anlatırdı. Önderliğimizin arkasındayız.”
‘ÖNDERLİĞE İNANCIMIZ TAMDIR’
Bir kardeşini çatışmalı süreçte yitiren İslim Urucu, “Kardeşim Hamza, Kobanê’de O’nun yolundan gitti ve yaşamını yitirdi. Önderliğe inancımız tamdır. O sadece Türkiye’de yaşayan Kürtlerin değil, bütün Kürtlerin Önderidir. O barış istiyor ve biz de arkasındayız. Bu işin sonu barıştır. Nasıl ki yağmur yağınca her yer faydalanıyorsa, barışla da herkes eşit yararlanacaktır. Barış olursa bütün dünya faydasını görecek. Apo İmralı’dan çıkacak ve biz onu göreceğiz” ifadelerini kullandı.
‘DEVLET ADIM ATMALI’
Çatışmalı süreçte yaşamını yitiren Dijwar Tolhildan’ın annesi Havva Yalçınkaya da (52), tek taleplerinin barış olduğunu belirterek, “Artık güzel şeyler olsun bu zulüm son bulsun. 4 Nisanları Önderlik’le kutlamak istiyoruz. Önderlik barış çağrısı yaptı fakat devlet henüz adım atmadı” dedi.
Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı 23 Mart 2019’da Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşamına son veren Ayten Beçet'in annesi Fatma Beçet, festivale katılmak için Dîlok’tan Xelfetî’ye geldi. Fatma Beçet, “Önderliğimizin cezaevinden çıkmasını bekliyoruz. Devlet bugüne kadar bir adım atmadı. 4 Nisan Parkı’ndan devlete çağrı yapıyoruz; biran önce adım atın. Barışın önünde kimse duramaz” ifadelerini kullandı.
MA / Emrullah Acar