İSTANBUL - Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, “sahte diploma” iddiasının doğru olmadığını belirterek, "Bu konu, siyasi saiklerle YÖK'ün devreye sokulduğunu düşündüğümüz bir duruma evrilmiştir" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatları Prof. Adem Sözüer ve Mehmet Pehlivan, İBB Saraçhane Başkanlık Binası'nda "diploma" soruşturmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. “Resmi belgede sahtecilik” suçundan başlatılan soruşturma kapsamında 26 Şubat’ta ifadeye çağrılan ancak mazeret sunarak 5 Mart’ta ifade vereceği duyurulan İmamoğlu’nun avukatları, toplantıda diploma iddialarına ilişkin belgeler sundu.
Sözüer, İmamoğlu’nun geçiş yaptığı 1990 yılında çalışkan öğrencilerin sınavsız geçiş hakkı olduğunu ve Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) okulu tanımadığına ilişkin bir yazısı olmadığına değindi. Sözüer, "Nasıl oluyor da bir ceza soruşturması yapılıyor? Benden ve Prof. İzzet Özgenç’ten mütalaa istendi ama biz bu ceza yargılamasında ne mütalaa vereceğiz?" diye sordu.
‘51 KİŞİ HAKKINDA KABUL KARARI VERİLDİ’
İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan ise, İstanbul Üniversitesi’nin 1990 yılının Ağustos ayında ilan açtığını ve İmamoğlu’nun 29 Ağustos’ta başvuru yaptığını belirtti. Pehlivan, İmamoğlu'nun 60 puanlık not ortalaması kriterini de 62.5 puanla yerine getirdiğini belirtti. İstanbul Üniversitesi’nin yalnızca İmamoğlu için değil toplamda 51 kişi için kabul kararı verdiğini aktaran Pehlivan, "Tartışma basında sahte diplomasıyla başladı ancak daha sonra geçişin usulsüz olduğuna karar verildi” dedi. İmamoğlu’nun Girne’de mühendislik fakültesinde değil işletme fakültesinde okuduğunu söyleyen Pehlivan, “Puanı yetmediği halde yatay geçiş yaptığı iddiası var. Kriterler arasında ÖYS puanı yer almıyor” diye kaydetti.
Pehlivan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan YÖK raporunu da açıkladı. YÖK raporunda yer alan Girne Amerikan Üniversitesi’nin tanınmamasına ilişkin kararın, geçişten 14 ay sonra olduğunu belirten Pehlivan, "Başvuru tarihinde tanıma ve denkliğe ilişkin bir düzenleme bulunmuyor. İmamoğlu’nun YÖK kararını tahmin etmesi mi bekleniyor?” diye konuştu.
‘YÖK SİYASİ SAİKLERLE DEVREYE KONULDU’
İmamoğlu hakkındaki üniversite diplomasıyla ilgili tartışmalar ve manipülatif haberlerin sadece bugünün konusu olmadığını vurgulayan Pehlivan, “Bu konu ilk olarak 31 Mart 2019'daki seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmasıyla başlıyor. Bugün yeni bir tartışma gibi ısıtılıp ısrarla kamuoyu gündemine sokulan bu konu, siyasi saiklerle YÖK'ün devreye sokulduğunu düşündüğümüz bir duruma evrilmiştir” dedi.
GEÇİŞ SÜRECİNİ RESMİ EVRAKLARLA ANLATTI
Pehlivan, resmi evrakları da göstererek, şöyle devam etti: "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 5 Eylül 1988'de Girne Amerikan Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'ne giriyor. Sayın İmamoğlu bu üniversitede bir yıl hazırlık, bir yıl da İngilizce İşletme Bölümü'nün birinci sınıfını okuyor. Sayın Ekrem İmamoğlu ne oldu da Girne'den İstanbul Üniversitesi'ne geçiş yaptı? Kimilerinin iddia ettiği gibi bu kişiye özel yani torpilli bir geçiş miydi? Bu sorunun gerçek yanıtı çok aleni. Sayın İmamoğlu'na burada yapılan özel bir uygulama yok. Aksine, isteyen ve şartları taşıyan herkes geçiş yapabilsin diye İstanbul Üniversitesi 30 Temmuz 1990'da Milliyet Gazetesi'ne ilan veriyor. İlanda şöyle diyor: ‘Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca, Üniversitemiz eğitim programlarına 1990-1991 eğitim-öğretim yılında yatay geçiş yoluyla kabul edilecek öğrencilerde aranılacak nitelikler, gerekli belgeler, son başvuru tarihi ve kontenjanlar aşağıda gösterilmiştir.’ Bu ilanda İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi de bulunuyor. Bu ilanı gören Sayın Ekrem İmamoğlu ailesi ve iş hayatı İstanbul'da olduğu için bu yatay geçişten faydalanmak istiyor ve müracaatını yapıyor.”
‘KRİTERLERE UYGUN’
İmamoğlu’nun kriterlere uygun olup olmadığına bakılması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, "Birinci kriter, başvurunun 14 Eylül 1990 tarihine kadar yapılması. başvuru tarihi 29 Ağustos 1990. Yani ilk kriter tutuyor. İkinci kriter, öğrencinin okuduğu ve ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması. Gördüğünüz bu 6 sayfalık transkripte Sayın İmamoğlu'nun tüm derslerinden başarılı olduğu ve geçtiği belirtiliyor. Yani üniversitenin aradığı ikinci kriter de tamamlanmış. Üçüncü kriter de not ortalaması durumu. Not ortalamasının en az 60 olması gerekiyor. Evrakta yazdığı gibi Ekrem İmamoğlu 1988 güz döneminde girip 1990 yılı yaz döneminde ayrıldığı okulundaki not ortalaması 4 üzerinden 2,5. Yani Türkiye sisteminde 100 üzerinden 62,5 not ortalamasına sahiptir. Bu önemli. Çünkü bazı gazeteciler ısrarla yatay geçiş şartlarında İmamoğlu'nun 60 puanlık barajı tutturamadığını, 59 puanda kaldığını iddia etmiştir. Bu resmi evrakta da görüldüğü üzere Sayın İmamoğlu'nun yatay geçiş sırasında not ortalaması 62,5'tur. Yani başvuru için yasal mevzuatta gerekli her kriteri yerine getirilmiş durumda” diye belirtti.
‘MÜHENDİSLİKTEN GEÇİŞ DOĞRU DEĞİL’
Pehlivan, “Bu kriterler tüm üniversitelere geçişte aynı. Bu şu demek: Üniversite bu kriterleri tutturamayanlara torpil yapamaz” dedi. Pehlivan, İmamoğlu’nun okulda kaleci olduğunu ve arkadaşları olduğun herkesin bildiğini de ekledi. Pehlivan, “İkinci bir istismar konusu da İmamoğlu'nun Mühendislik Fakültesi'nden İşletme Fakültesi'ne geçtiği yönündeydi. Ama resmi belgelerde de gördüğünüz gibi İmamoğlu Girne'de İngilizce İşletme okuyordu. Yani mühendislikten işletmeye geçtiği iddiası da doğru değil” şeklinde konuştu. Pehlivan, İmamoğlu’nun, İstanbul Üniversitesi Rektörü ile üç kez görüştüğüne dair iddianın da doğru olmadığını söyledi.