Depremde yıkılan ve yeniden inşa edilmeyen ASM için çağrı

img
AMED - Amed’de sağlık örgütleri, yıkılan ve iki yıldır iki odada 30 bin kişiye hizmet veren Aile Sağlığı Merkezi’nin inşasına derhal başlanması çağrısında bulundu. 
 
Amed'de bulunan sağlık meslek örgütleri, 6 Şubat depremi sonrasında yıkılan ve Ferzad Kemanger Kütüphanesi içinde hizmet vermeye devam eden Emek ve Şeyhşamil Aile Sağlığı Merkezi’ne dair açıklama yaptı. Kütüphane önünde yapılan açıklamaya birçok sağlık meslek örgütü katıldı. “Sağlık sistemi enkaz altında” pankartı açılan açıklamada sık sık “Yaşamak yaşatmak istiyoruz” sloganları atıldı. 
 
Tabip Odası Sekreteri Ahmet Baran, depremden bu yana 2 odalı yerde yaklaşık olarak 30 bin kişiye hizmet verildiğini, yetersiz koşullara rağmen sağlık çalışanlarının işlerini özveriyle devam ettirdiğini vurguladı. İl Sağlık Müdürlüğüyle yaptıkları görüşmelere rağmen yıkılan binanın inşasına başlanmadığını söyleyen  Baran, sağlık meslek örgütleri olarak sorun çözülünceye kadar burada olmaya devam edeceklerini ifade etti. 
 
‘ASM’LERİN YÜZDE 50’SİNDE DEPREM TESTİ YAPILMAMIŞ’
 
Türk Tabipler Merkezi (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Mehmet Şerif Demir, kamu hizmetlerinin kesintisiz verilmesi için kamu alanlarının devlet tarafından yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. İstanbul Depremi sonrası ASM’lerin durumlarına dair anket yapıldığını kaydeden Demir, verileri şöyle paylaştı: “ASM binaların sadece 28,7’i kamu tarafından yapılmıştır. ASM binaların yüzde 45,5’i 1999 Marmara Depreminden önce yapıldı. Son 5 yılda yapılan ASM binalarına oranı yüzde 8,5.ASM binaların yüzde 50 deprem dayanıklı testi yapılmamış. Yüzde 25’ine ilişkin de herhangi bir bilgi yok. ASM'lerin sadece yüzde 17,4’nde afet planı kapsamında deprem hazırlığı yapılmış. Çalıştıkları ASM’lerin olası bir depremde zarar görmeyeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 17,2 maalesef. Yani böyle bir durum var maalesef. Ve bu aslında Amed’de yaşanan 6 Şubat depreminden en az etkilenen illerden birisiydi. Burada bir ASM’nin hasar görmesi sonrasında 30 binden fazla nüfusa hizmet veren bir yer. 2 buçuk yılı aşkındır hala binanın ne olacağı hâkimiyeti hakkında hiçbir bilgi yok” ifadelerini kullandı. 
 
2 YILDIR SOMUT HİÇBİR ADIM ATILMADI
 
Ortak metni okuyan Amed Aile Hekimleri Dernek Başkanı Kemal Noyan, 6 Şubat Mereş merkezli depremlerde Amed’te kamu binasında hizmet veren 5’er birimlik Emek Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve Şeyh Şamil ASM toplam 10 birimin, depremin ardından hasar görerek kullanılamaz hale geldiğini ifade etti. 
 
2 yıldan fazladır 30 bin nüfusa 2 odada hizmet sunulduğunu belirten Noyan, muhatap olan İl Sağlık Müdürlüğü’nün sorumluluktan kaçmak için yazıyı Aile Sağlığı Merkezlerine tebliğ ettiğini aktararak, “Bu yaklaşım, Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimliği sistemine bir kamu hizmeti olarak değil, bir ticarethane mantığıyla yaklaştığının açık bir göstergesidir. Oysa deprem gibi büyük afetlerin ardından birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeniden tesis edilmesi devletin temel sorumluluğudur” dedi.Yıkılan Aile Sağlığı Merkezlerinin yerine yenilerinin yapılmamasının, halk sağlığını doğrudan tehdit ettiğini söyleyen Noyan, “Koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri sekteye uğramaktadır. Halk en temel sağlık hizmetlerine erişemezken, sağlık emekçileri de uygunsuz koşullarda çalışmaya mecbur bırakılmaktadır. Sağlık hakkı ertelenemez bir haktır. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkin ve erişilebilir bir şekilde sunulabilmesi için gerekli altyapının oluşturulması, kamu otoritelerinin asli görevidir. Deprem sonrası ortaya çıkan yıkımın sorumluluğunu sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklemek kabul edilemez” diye ifade etti. 
 
‘SAĞLIK HİZMETİ LUTUF DEĞİL HAK’
 
Yıkılan ASM’lerin inşasına derhal başlanması gerektiği çağrısında bulunan Noyan, “Halkın sağlık hizmetine erişim hakkı güvence altına alınmalıdır. Sağlık emekçilerine yüklenen haksız sorumluluk ve baskılar son bulmalıdır. Kamucu bir sağlık anlayışı benimsenmeli ve halk sağlığını önceleyen bir planlama derhal hayata geçirilmelidir. Bizler; halkın sağlık hakkı, meslek onurumuz ve emeğimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz. Sağlık hizmeti lütuf değil, haktır. Kamu sorumluluğu yerine getirilene kadar susmayacağız” diye konuştu.  
 
Açıklama ardından “Sağlık enkaz altında” pankartı yıkılan Şeyh Şamil Sağlık Ocağı enkazına bırakıldı.